Alapanyag átalakítás

Jelenleg ezt olvasod:
< Vissza a témákhoz

Mire jó ez a funkció?

Amennyiben szeretnél “többszintes” alapanyag kezelést, akkor ezt a funkciót keresed!

Mit is jelent ez? Tegyük fel, van egy kifőzde-jellegű éttermünk, vagy mondjuk egy fagyizónk, ahol előre készítjük el az eladni kívánt kész, vagy félkész ételeket / italokat / szolgáltatásokat.

A példa kedvéért tegyük fel egy Lángost árusító helyünk van, és itt előre elkészítjük el a fokhagymás tejfölt a lángosokhoz.

A fokhagymás tejföl két alapanyagból áll: fokhagymából és tejfölből. Ezeket vesszük a boltból. Viszont a fokhagymás-tejfölös lángosnál nem azt szeretnénk, hogy egy eladott lángos után vonja le a 1 gramm fokhagymát és a kb 5 gramm tejfölt, hanem azt a fokhagymás tejföl alapanyagból vonja le a rendszer. Ennek a kezelésére jött létre az alapanyag átalakítása funkció!

Hogyan is működik?

Kezdetben tegyük fel, hogy fel van véve a 3 alapanyagunk, illetve amely termékekből előállítjuk a harmadikat, abból van is a raktárban. A raktárnyilvántartásunknak így kell kinéznie:

A menüben az Adatok menüponton belül navigáljunk az Alapanyagokhoz. Itt válasszuk ki azt az alapanyagot, amit létrehozunk, jelen esetben a Fokhagymás szósz-t.

Az oldal, amire érkezünk, az az alapanyagunk adatlapja. Látszik, hogy jelenleg nincs raktáron készen, ezt láttuk az első képen is, a raktárkészletben is. Válasszuk ki az alapanyag átalakítása gombot, jelezve a rendszernek, hogy Fokhagymás szósz alapanyagot hozunk létre más alapanyagokból.

Először adjunk meg, hogy mennyi Fokhagymás szószt hoztunk létre. Jelen esetünkben legyen ez fél liter. Fontos, hogy a tizedesvessző helyett használjunk pontot, illetve figyeljünk a mennyiségekre is! Ha kilóban adnánk meg a fokhagymát, akkor a 60 gramm 0.06 kilógramm lenne!

Ezután adjuk meg a lenti listában a felhasznált alapanyagokat, esetünkben 60 gramm fokhagymát és 600 gramm tejfölt. Egyszerre több alapanyagot is tudunk rögzíteni, illetve ha sok alapanyagunk van, akkor használjuk a keresőt a gyorsaság érdekében!

A rendszer ezekkel az adatokkal a Fokhagymás szószhoz hozzá fog adni 0.5 litert (pirossal jelölt négyzet), és a listában lévő alapanyagokból le fogja venni a megadott értékeket (kék négyzetek).

Mentés után látható, hogy a Fokhagymás szósz raktármennyisége megnövekedett.

Illetve, ha megnézzük a raktárkészletünket, akkor a következő értéteket fogjuk látni:

Fontos: Az “Alapanyagok” lekérdezésben nem fogjuk látni a Tejföl és a Fokhagyma fogyását, hiszen azokat a termékeket nem tűntek el, hanem csak átalakultak!

Previous Raktárnyilvántartás